KapitaleK

KapitaleK

2008

Publicatie en presentatie van Kapitale k in Dutch Design Week in de expositieruimte van Onomatopee, 18 t/m 26 oktober 2008

DEELNEMENDE KUNSTENAARS/VORMGEVERS: Almost Modern - Sigrid Calon - Remco van der Craats - Rob Giesendorf - Eric de Haas - Milou van Ham - Martijn Maas - Hugo Naber - Rob van den Nieuwenhuizen - Staynice
Artistieke leiding: Freek Lomme, Eric de Haas, Remco van Bladel en Linda Arts.
Zakelijk leiding: Freek Lomme.Grafische vormgeving: Eric de Haas.

Kapitale K; Taal is continue in verandering en onderhevig aan veel invloeden zoals te kennen is in MSN taal, multiculturele invloeden etc. Hoe kunnen we immateriële betekenis en materiële uitdrukking aan elkaar koppelen op een wijze die onze communicatie dient?
Op initiatief van Onomatopee en in samenwerking met Grafisch atelier Daglicht werden grafisch kunstenaars geprikkeld een Kapitale K aan te leveren, om deze te exposeren en te presenteren in een uitgave.
"De mens maakt zijn eigen geschiedenis, maar niet in zelfverkozen verhoudingen" en "vecht voor een klasseloze maatschappij" zijn bekende slogans van Karl Marx. Hij richtte zich op een internationaal systeem van gelijkheid door een andere balans tussen economie en productie voor te stellen. In het huidige tijdsbestek waarin globalisering een enorme rol speelt, zoeken we nog steeds naar balans tussen economie en werk. Wanneer creatief ondernemers taal gebruiken, betekenis geven, doen ze dit vaak zonder dat ze stil staan bij het beperkend kader ervan. Als van hun eindresultaat vervreemde arbeiders, blijven ze een cultureel systeem reproduceren.
Is het nog mogelijk een teken te maken dat collectieve geldigheid heeft, kunnen taalsystemen parallel bestaan of zitten we vast in een fundamentele onverstaanbaarheid?
Linda Arts van Grafisch atelier Daglicht nodigde me uit om deel te nemen aan de expositie. Hiervoor mochten we 1 dag komen werken in de werkplaats.

Ik vond het interessant om het gegeven taal en tekens te onderzoeken. In borduursels is vaak de achterkant erg bijzonder omdat daar willekeurige nieuwe vormen en tekens ontstaan. Ik had net het project met de buitenlandse vrouwen afgerond waar ik ook te maken kreeg met andere tekens en symbolen.
Ik ben bij Daglicht gaan onderzoeken of ik dmv eenvoudige borduursteken, door verplaatsing en herhaling tot nieuwe tekens zou komen. Ik vond het verrassend! Ook heb ik het woord Kapitale K laten vertalen in het Russisch. Wonderwel kon ik deze tekens er zo tussen plaatsen!
Share by: