Project Search for Identity

Search for Identity PROJECT

2008

diverse textiele werken
Tilburg telt 200 nationaliteiten.
Fascinerend en tegelijkertijd bevreemdend . . . . .
Wie ken ik nu?                                                                

Een zoektocht naar identiteiten van tien Tilburgse vrouwen.

Negen zijn geboren in een ander land maar wonen al een tijdje in Tilburg. Waarom wonen zij hier? Wat heeft hen gevormd waardoor ze zijn zoals ze zijn? Welke invloeden uit hun leven hebben een essentiële betekenis?

Aandacht voor persoonlijke verhalen vertaald in textiele beelden.
Eva is geboren in Italië, heeft een Italiaanse vader en een Deense moeder. Zij nam Eva en haar zus mee terug naar Denemarken toen ze nog geen 3 was. Ze had een heerlijke en gelukkige jeugd. Ze is erg trots op haar afkomst en heeft pas in 1999 haar Italiaans paspoort ‘verruilt’ voor een Deense. Als ze 27 is ontmoet ze haar Maurice, een keuze maken valt haar zwaar, Nederland of Denemarken....Ze had wel 1000 reden om te blijven en maar 1 om te gaan. Ze woont inmiddels 12 jaar in Nederland, maar kan met vlagen enorm verlangen naar haar roots.
Caroline verliet China toen ze 18 was, geheel tegen de wens van haar vader. 25 jaar lang woonde ze in Antwerpen en had daar een ‘Chinees meeneemhuis’. Ze leefde daar vooral in de gesloten Chinese gemeenschap. Na de scheiding van haar man, vertrok ze naar Nederland en hier ontpopt ze zich als een sociale vrouw. Ze is voorzitter van de Chinese vrouwenvereniging en is daarin erg actief. Caroline houdt enorm van de Chinese cultuur, was een hele goede amateur opera-zangeres en volgt nu pipa-lessen (soort gitaar) op de Chinese muziekschool in Eindhoven. Hiervoor plakt ze nep nagels met tape over haar vingers, de muzieknoten worden weergegeven in cijfers.
Helena en haar man dachten, we gaan een paar maandjes de zee op, als we terugkeren is de onrust in Kroatië voorbij..... Ze konden niet terug, want inmiddels was een oorlog begonnen. Meer dan een jaar leefden ze op hun boot en komen via een omweg in Nederland terecht. Haar vluchtverhaal heeft ze uitgegeven in een stripvorm/ een getekend verhaal. Helena is opgegroeid in de communistische tijd, en leefde in een cultureel milieu. Ze vind het moeilijk hier haar weg te vinden en vanwege haar kinderen, die hier opgegroeid zijn, kan ze ook niet terug naar Zagreb, misschien over een tijdje...
Kalthoum. Haar vader kwam in de jaren ‘60 naar Nederland om te werken als gastarbeider. Hoewel het in eerste instantie nooit zijn bedoeling was geweest besloot hij na 17 jaar toch zijn gezin naar hier te halen. Kaltoum heeft haar eerste negen jaren doorgebracht in Marokko, vervolgens haar jeugd in Rotterdam en trouwt uiteindelijk met een Marokkaan uit Udenhout. Ze is zich eigenlijk niet zo bewust van haar Marokkaanse komaf en voelt zich vooral Nederlandse, desondanks heeft ze zo wel haar eigen gewoontes en gebruiken, zo eet ze bv zelfs brood bij de friet en ook altijd met drie vingers. Komt de lekkerste olijfolie natuurlijk uit Marokko en is het haar vrije keuze om een hoofddoek te dragen.
Flor is supertrots op haar afkomst. Ze komt uit Peru en haar stad, Cisco, is bekend vanwege Machu Picchu, de oude Inca-cultuur. Opgegroeid door de katholieke nonnen, was Flor een zelfstandige vrouw. Had op haar 19-de al een baan op kantoor en had een gele Volkswagen-kever als eerste auto. Het allerbelangrijkste is haar familie, het viel ook niet mee toen ze 24 jaar gleden naar Tilburg emigreerde. Inmiddels heeft ze haar draai gevonden, geeft ze ze Spaanse les, heeft ze een steunpunt voor Zuid-Amerikaanse vrouwen en doet ze alles om haar cultuur te promoten. Ze is heel erg zuinig op de erfstukken van haar moeder en in het keukenkastje staat Peruaanse pasta, geproduceerd in de fabriek van haar zus.
Met dank aan:
Gemeente Tilburg, Stork Digital Imaging, Provincie N-Brabant
Deelnemende vrouwen:
  •     Eva- Denemarken
  •     Vita -Rusland
  •     Maria - Suriname
  •     Shadya - Somalië
  •     Kaltoum - Marokko
  •     Nasrin - Irak
  •     Flor - Peru
  •     Helena - Kroatië
  •     Caroline - China
  •     Sigrid - Nederland
Mijn werken voor Search for Identity -project
Voiles
Wandkleden
Panelen
Nasrin is Koerdisch, iets wat ze in haar geboorteplaats Kirkuk maar beter voor zichzelf kon houden. Ze vluchtte in 1994 en vertrok te voet, lopend in het donker door de bergen van Turkije, met auto’s en boot door Europa om vervolgens in Nederland asiel aan te vragen. Ze heeft hier een beter leven, maar haar hart ligt bij haar achtergebleven familie daar. Als volk zonder land, ‘opgedeeld als in taartstukken’ voelen ze zich ondergewaardeerd en ze herinnerd me aan Halabja, duizenden Koerden gedood door gifgassen onder het bewind van Saddam Hoessein, waarom ?!
Vita’s kinderjaren staan in het teken van Octebrjata, Pionier en Comsomoel. Termen uit het communisme, sterretjes verdienen voor hard werken en goed je best doen. Na de perestrojka ontstond interesse in de tot dan toe verboden Russisch orthodoxe kerk, een geloof waar ze nu nog steeds veel steun aan heeft. Een grote impact op haar leven was toch wel de abrupte verhuizing van Gomel naar Moskou. Ze woonde slechts op 25 km afstand van Tjenobil en moest daar weg. Ze leert in Moskou uiteindelijk haar huidige Nederlandse man kennen die daar was voor een werkbezoek namens de Efteling.
Shadiya werd toen ze 16 jaar was, achtergelaten door een oom op Schiphol. ‘Hier is ook een land’. Twee jaar later kwamen er 4 familieleden over, waar zij als een moeder voor zorgde. Nu deze groter zijn heeft ze meer tijd voor zichzelf en probeert ze haar eigen leven op te bouwen. Shadiya als kleinste meisje op de enige foto die ze heeft. In haar eigen handschrift de namen van haar voorvaderen. Een versierde henna-hand met symbolen van oorlog en verdriet voor een streepdessin van een origineel Somalische doek.
Maria is geboren in het binnenland van Suriname, aan de Cottica-rivier. Dit gebied staat bekend om waar de oorspronkelijke Afrikaanse slaven naar toe trokken om hun eigen leven te leiden. De stam waartoe ze behoorde was van de Okanisi en lag in het Ndyuka-gebied. In 1963 vertrok ze naar Paramaribo waar een wereld voor haar open ging. Twee maanden voor de onafhankelijkheid vertrok ze met een oom naar Nederland. De getoonde kruissteekies heeft ze vroeger zelf op een lendendoek geborduurd. De 3 ovale vormen boven de foto van haar vader, zijn stukjes callebas en werden door haar moeder gebruikt als lepel om te eten, nu als erfstuk heel bijzonder.
Sigrid. Als geboren en getogen Brabantse studeerde Sigrid textiel aan de kunstacademie in Tilburg. Voor dit project raakte ze geïntrigeerd door het gegeven dat er in haar stad 20 verschillende nationaliteiten wonen, gaandeweg beseft ze hoe Nederlands ze is en hoe belangrijk afkomst is. Hoe je nu in het leven staat heeft alles te maken met waar je vandaan komt , welke dingen er op je pad gekomen zijn en wat je er zelf van maakt. Sigrid heeft uit haar enorme verzameling foto’s, stoffen en andere hebbedingen gezocht naar haar oorsprong, haar identiteit. Wat raakt de essentie. Haar meest veelzeggende en waardevolste beelden zijn hierin verwerkt.
Share by: