Brabantse Spelen

2005
---
Nieuwsbrief Provincie Noord Brabant:
Finalisten ‘De Brabantse Spelen’ bekend
Ontwerperscollectief Mark A uit Breda, Joris Laarman uit Den Bosch, Ontwerpersgroep Yksi uit Eindhoven, GBO Design-Engineering uit Helmond en Sigrid Calon uit Tilburg zijn de finalisten van de vormgevingsmanifestatie ‘De Brabantse Spelen’.
Dat hebben de burgemeesters van de vijf grote Brabantse steden bekend gemaakt tijdens de officiële openingsceremonie van de vormgevingsmanifestatie ‘De Brabantse Spelen’. De manifestatie heeft plaats in Biezenmortel, het geografische centrum van BrabantStad. De finalisten mogen elk een container inrichten met hun ontwerp rond het thema sport. De containers gaan daarna als een reizende tentoonstelling door BrabantStad, de vijf grote steden in Noord-Brabant.
---------------------------------------------------------------------
Brabantse Spelen
De manifestatie, die wordt georganiseerd door de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) in samenwerking met BrabantStad en de Provincie Noord-Brabant, geeft Brabants vormgevingstalent de kans zich op unieke wijze te presenteren. Centraal bij de manifestatie staat een ontwerpwedstrijd. Gedurende twee maanden werkten 21 vormgevers op uitnodiging van één van de vijf steden aan een schetsontwerp rond het thema sport. De steden kozen daarbij elk een andere invalshoek: 's-Hertogenbosch richt zich op keramische vormgeving, Eindhoven op 3-d en productvormgeving, Helmond op productvormgeving in samenwerking met het bedrijfsleven, Tilburg op textiele vormgeving en Breda op grafische vormgeving.
--------------------------------------
De ontwikkelingen zijn te volgen op de website www.brabantstadfestival.nl. Vanaf 15 oktober, het begin van de Eindhovense Dutch Design Week, gaan de containers op reis langs de vijf steden. Daarnaast wordt er in het najaar een symposium georganiseerd. 
--
-------------------------------------------------------------------
Mijn Idee
Ik wilde graag de trots van Tilburg laten zien, en gebruikte daarbij 3 belangrijke aspecten van de stad:
  • de Talenten, 
  • de Topsporters
  • de Ten-miles
Alledrie beginnend met een T, toevallig net het nieuwe beeldmerk van de stad. Om dit tot uiting te brengen in textiel, maakte ik gebruik van verschillende technieken zoals:
  • weven
  • borduren
  • appliceren
  • printen
  • zeefdrukken
  • laseren
Ik ben op zoek gegaan naar Brabantse bedrijven die me wilde sponsoren om zo een indrukwekkend geheel neer te zetten. Het was geweldig hoeveel hulp en medewerking ik heb gekregen, heel veel dank daarvoor!
Ook dank aan alle mensen die hun stem op mij hebben uitgebracht, want daardoor heb ik eind november de publieksprijs in ontvangst mogen nemen!
Een goede eerste stap op weg naar autonoom werk.    
www.sigridcalon.nl