Making-off van het boek

Making-off van het boek

2012

Behalve het bindwerk, is het gehele boek door mij gemaakt. Dit was mogelijk omdat ik gebruik kon maken van de RISO-machine op de Van Eyck, te Maastricht. Dankzij de nieuwe opzet van deze post-academie heb ik heerlijk kunnen werken in het Charles Nypels Lab!

Het fantastische aan de RISO is, dat het een kleine machine is, die je heel goed zelf kunt bedienen. Er wordt gebruik gemaakt van grote inktpatronen, die je kunt verwisselen. Je drukt de kleuren nà elkaar en niet tegelijk zoals bij bv een printer of digitaal drukwerk. Daardoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden die het juist zo interessant maken!

De RISO is een doorontwikkelde stencilmachine, die gebruikt maakt van inkten op soyabasis. Om de grote inktpatronen wordt een master gemaakt, deze bestaat uit een flinterdun velletje gemaakt van bananenblad. Dit is te vergelijken met de zeef van een zeefdrukraam. Je hebt met deze machine geen chemicaliën of oplosmiddelen nodig, het is prettig schoon werken daardoor. De inkten zijn anders dan gewone inkten en blijven altijd ietwat nat, ze moeten drogen voordat een tweede laag eroverheen kan worden gedrukt. RISO maakt geen gebruik van de standaard CMYK-kleuren (Cyaan, Magenta, Yellow en Key=zwart) maar heeft keuze uit pakweg 10/15 basisinkten. Hierdoor kun je dus je eigen mengingen maken, wat de basis is gaan vormen voor mijn boek.

De kleuren op je beeldscherm zijn opgebouwd uit RGB (Red, Green, Blue) of CMYK. De kleuren bedoeld voor de RISO-mengingen zijn met andere kleuren/dus anders opgebouwd, waardoor ze niet zichtbaar zijn op een beeldscherm. Dit hield voor mij in dat ik eerst van alle kleurcombinaties proefvellen heb gemaakt, om een indicatie te krijgen wat een bepaalde kleurmengingen teweeg zou brengen. Daarna kon ik door middel van de toegekende percentages de kleuren omzetten naar hoe ik ze graag wilde hebben. Hieronder wat foto's zodat hopelijk een klein beetje duidelijk wordt wat een boek maken inhoud.  
Share by: