LetterLust XL

LetterLust XL

2013

poster
Een project van Janine Hendriks (Kaftwerk) voor TiLT 2013
wat? een project met 26 schrijvers + 26 ontwerpers

wanneer? zaterdag 23 maart 2013 op TiLT, het boekenbal voor lezers en dit jaar de officiële landelijke afsluiter van de Boekenweek (www.tilt.nu)

waar? poppodium 013, Tilburg                                                                                                                            

waarom? schrijvers en ontwerpers inspireren en een podium geven om aan de slag te gaan met een fundamenteel onderdeel van hun vak: het alfabet

INLEIDING

In 2003 verschijnt bij Uitgeverij De Harmonie een bijzonder boek: Letterlust. De tekst van de uitgever luidt: In Letterlust gaat Kees van Kooten samen met grafisch ontwerper Ewald Spieker op zoek naar de wortels van hun handschrift en typografie. Ze doen dit door het alfabet letter voor letter onder de loep te nemen. Ze proberen zich te herinneren welke moeilijkheden het aanleren en op papier zetten van de afzonderlijke karakters opleverden.

Dit boek en de aanwezigheid van Kees van Kooten, schrijver van het boekenweekgeschenk, vormen de inspiratie voor een bijzonder project op TiLT: LetterLust XL. 26 schrijvers en 26 vormgevers worden uitgenodigd om hun eigen interpretatie van een letter van het alfabet te geven. Het resultaat wordt geëxposeerd tijdens TiLT in 013. Naast de expositie van alle letters, 2D of 3D, is er vanaf 23 maart ook een digitale publicatie met daarin het hele alfabet in woord en beeld.

AANPAK

Elke ontwerper krijgt een bepaalde letter toebedeeld. Een klein aantal letters wordt in 3D en animatie uitgevoerd, de meeste in 2D, net als de tekst. In totaal werken 26 (Brabantse) ontwerpers mee aan dit project. De 26 letters, zowel het beeld als de tekst, zijn tijdens ‘TiLT – boekenbal voor lezers’ (en dit jaar de officiële landelijke afsluiter van de Boekenweek) te zien in 013 in Tilburg. Een grote LetterLust expositie in woord en beeld.

Er komt ook een digitale uitgave van het werk, dat misschien later nog in druk zal verschijnen.

De letters XYZ vallen buiten deze briefing. Voor deze letters schrijft bkkc namelijk een wedstrijd uit onder beginnende vormgevers en schrijvers. Jury bestaat uit Janine Hendriks (grafisch ontwerper), Frederiek Dijkstra (adviseur vormgeving bkkc), Bijke Aarts (Bibliotheek Midden Brabant) en Jenneke Harings (adviseur letteren bkkc). 7 januari verschijnt de oproep voor de wedstrijd.
Share by: